Riscul la care este expus organismul tău în timpul caniculei

Canicula: la ce riscuri este expus organismul?

Temperatura organismului uman nu va depăși cca 37.5 grade Celsius, indiferent de împrejurările în care se află.

Temperatura de 37.5 grade Celsius este temperatura optima la care au evoluat oamenii, astfel incat corpul incearca sa o pastreze in permanenta. Totusi, pe masura ce temperatura mediului exterior creste, corpul trebuie sa munceasca mult mai mult pentru a mentine o valoare optima a temperaturii sale.

Asadar, pentru acest lucru se vor realiza anumite transformări așa cum ar fi : dilatarea vaselor sangvine, astfel incat sa se poata pierde caldura, inclusiv prin transpiratie.

Manifestari asociate caniculei

Petrecerea timpului intr-un mediu foarte cald nu suna intotdeauna ca o situatie periculoasa. Totusi, cu cat temperatura este mai mare, cu atat organismul uman depune mai multă străduințăca să își mențină parametrii normali.

Dilatarea vaselor de sange poate duce la scaderea tensiunii arteriale si la cresterea efortului pe care inima il depune sa pompeze sangele. Atunci când tensiunea arterială ajunge să fie prea scăzută organele interne nu vor mai primi tot sangele de care au nevoie, iar riscul de atac de cord creste considerabil.

Deoarece vasele de sange sufera modificari, la nivelul pielii se pot instala eruptii cutanate si prurit. De asemenea, membrele inferioare se pot inflama semnificativ. In acelasi timp, transpiratia va duce la pierdere de lichide și sare din organism.

In final, toti acesti factori se pot cumula si pot provoca epuizarea termica a organismului. Aceasta se manifesta prin urmatoarele elemente:

– vertij;
– confuzie;
– lesin;
– greata;
– crampe musculare;
– dureri de cap;
– transpiratii abundente;
– fatigabilitate.

Masuri de prim ajutor

Populatia trebuie instruita cu privire la masurile de ajutor pe care sa le acorde in momentul in care o persoana sufera de epuizare termica. In general, daca racirea persoanei afectate poate fi realizata in 30 de minute, situatia nu este grava. Sfaturile expertilor in aceasta situatie includ:

– mutarea persoanei afectate intr-un loc racoros;
– asezarea acesteia in decubit dorsal si cu picioarele usor ridicate;
– oferirea persoanei in cauza a unei cantitati mari de lichide, in special apa, astfel incat sa se poata hidrata corespunzator;
– racirea persoanei afectate prin pulverizare sau clatire cu apa rece, dar si ventilarea acesteia cu diferite obiecte, de exemplu cu un evantai. Pachetele cu gheata sunt si ele utile si pot fi asezate la nivelul axilelor sau a gatului.

În cazul în care acest procedeu nu funcționează, iar jertfa nu își revine la normal aproximativ 30 de minute, asistenta medicala de urgenta trebuie solicitata cand mai rapid.

Epuizarea termica ridica semnificativ riscul de accident vascular cerebral, situatie ce poate reprezinta o urgenta medicala. Persoanele care dezvolta accident vascular cerebral din cauza expunerii la temperaturi inalte au un risc ridicat de deces, deoarece rinichii si inima pot ceda ca urmare a leziunilor cerebrale.

Cine este supus riscului?

In general, oamenii sanatosi pot face fata unei perioade moderate de caldura. Totusi, expunerea prelungita la caldura poate reprezenta un factor de risc. Varstele extreme sau unele afectiuni cronice pot lasa persoanele mai putin capabile sa isi controleze eficient temperatura corporala.

Sugarii nu au capacitatea de a controla acest proces- de termoreglare, astfel în cazul sugarilor riscul este de câteva ori mai mare. Părinții trebuie să prevină expunerea copiilor la razele solare sau la medii foarte calde.

Batranii nu mai detecteaza la fel de bine schimbarile de temperatura ca in tinerete, iar organismul lor nu mai poate cobori eficient temperatura corporala.

Din cauza diabetului organismul pierde mai repede cantitatea de apă prin transpiratie sau urinari frecvente.

Efectele medicamentelor

Impactul caldurii asupra organismului poate fi influentat de urmarea unor anumite tratamente medicamentoase.

Diureticele cresc cantitatea de apa pe care corpul o elimina. Aceste medicamente sunt folosite in cazul mai multor afectiuni, inclusiv in boli cardiace sau neurologice.

Antihipertensivele reprezinta o categorie de medicamente ce au ca scop reducerea tensiunii arteriale. Combinatia dintre scaderea tensiunii produse de aceste medicamente si cea produsa de caldura poate fi periculoasa. Acelasi efect il pot avea si unele medicamente indicate pentru pacientii cu boala Parkinson, dar si boala Parkinson in sine.

Anumite medicamente destinate persoanelor cu epilepsie pot duce la blocarea procesului de transpiratie, ingreunand astfel racirea organismului. De asemenea, litiul si statinele pot avea o concentratie mai mare in sange atunci cand exista pierderi prea mari de lichide. In acest mod, aceste medicamente pot produce complicatii suplimentare.

Caldura poate ucide?

DA! Căldura poate ucide… In Anglia sunt inregistrate anual aproximativ 2.000 de decese cauzate de expunerea la caldura. Cele mai multe dintre acestea sunt reprezentate de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale ce s-au instalat in incercarea organismului de a mentine o temperatura stabila.

Conform rapoartelor, anul 2003 a presupus un imens val de caldura asupra Europei, acesta provocand aproximativ 70.000 de decese suplimentare.

Prevenirea efectelor daunatoare:

– evitarea expunerii directe la soare sau la medii foarte calde;
– protejarea cu umbrele, palarii, esarfe etc.;
– hidratarea optima si racorirea frecventa a corpului;
– purtarea de haine adecvate vremii;
– evitarea plimbarilor sau activitatilor intense in medii foarte calde;
– evitarea alcoolului, deoarece acesta poate duce la deshidratare;
– adoptarea unui plan de odihna eficient.

Comments are closed.