Cele mai extraordinare locuri de pe Terra

1. Locuri extraordinare – Cel mai rece loc din lume

Statia Vostok

Cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost de -89,2°C, pe 21 iulie 1983, la Vostok, o stație sovietică de cercetare din mijlocul Antarcticii.

2. Cel mai fierbinte loc din lume

Valea Mortii

Conform OMM, cea mai ridicată temperatură din istorie s-a înscris în Valea Morții în anul 1923, 56,6 °C.

3. Mawsynram – cel mai umed loc din lume

Mawsynram

4. Cel mai arid loc din lume

Desertul Atacama

Timp de 37 de ani, în Deșertul Atacama a plouat doar de patru ori.

5. Localitatea cu cel mai lung nume

Localitate

Un nume din 85 de litere, care în limba maori înseamnă „Vârful unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care s-a cățărat pe munți și a înghițit pământ, i-a cântat la fluier iubitei sale”.

6. Cel mai vântos loc din lume

Commonwealth Bay

În lunile de iarnă din Commonwealth Bay, o densă masă de aer înghețat, cunoscută drept vântul katabatic, formează vânturi de până la 240 km/oră.

7. Cel mai activ vulcan din lume

Kilauea

În 1983, vulcanul Kilauea a erupt în partea sudică a insulei Hawaii, iar de atunci nu s-a oprit! A distrus peste 200 de case, dar a creat peste 220 de hectare de pământ nou.

8. Cel mai înzăpezit loc din lume

Paradise

Numele locului este înșelător. În Paradise, o stațiune din Muntele Rainier, a înregistrat în iarna anului 1971, un strat de zăpadă de 28,5 metri! Ninsoarea anuală minimă a fost de 8 metri, în iarna 1939 – 1940.

9. Cel mai plat loc din lume

Uyuni

Cu o suprafață de 10.500 de kilometri pătrați, Salar de Uyuni este cel mai plat loc din lume, înălțimea sa variind cu mai puțin de un metru pe întreaga suprafață. Datorită acestui lucru, agențiile spațiale folosesc Salar de Uyuni pentru a calibra altimetrele de pe sateliți.

10. Cel mai populat loc din lume

Tokyo

În 2015, populația capitalei Japoniei era de 37,8 milioane, cea mai mare populație înregistrată vreodată într-un singur oraș.

11. Cea mai mică insulă din lume

Bishop Rock

Bishop Rock are aproximativ 730 de metri pătrați și se află la 45 de kilometri de coasta sud-vestică a peninsulei Cornish din Angla.

12. Cea mai izolată insulă din lume

Tristan da Cunha

Orașul cel mai apropiat de Tristan da Cunha este Cape Town, situat la aproape 2.800 de kilometri depărtare, în Africa de Sud.

13. Cel mai friguros loc populat din lume

Oymyakon

Iarna, temperaturile din Oimiakon, cel mai friguros oraș din lume, scad până la -50°C, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată aici a fost de -71,2°C, în 1924.

14. Cea mai mare altitudine din lume

Everest

Cu o altitudine de 8848 metri, Everestul a fost numit după George Everest, topograful general al Indiei între 1830 și 1843.

15. Punctul cel mai îndepărtat de centrul Pământului

Chimborazo

În timp ce Everestul este cel mai înalt punct măsurat de la nivelul mării, Chimborazo (Ecuador) este punctul cel mai îndepărtat de centrul Pământului.

16. Cea mai mică altitudine din lume

Marea Moarta

Marea Moartă este situată la 414 metri sub nivelul mării și este una dintre cele mai sărate mase de apă din lume.

17. Cea mai adâncă peșteră din lume

Krubera

De la explorarea ei inițială, în 1956, peștera Krubera a fost cartografiată până la o adâncime de 2.196 metri și pe o lungime de aproape 2,5 kilometri.

18. Cea mai înaltă cascadă din lume

Angel Falls

Apa din Angel Falls cade năprasnic de la o înălțime de 979 de metri, aceasta fiind cea mai înaltă cascadă de pe Pământ.

19. Cel mai scump loc din lume

Singapore

Conform studiului cu privire la costul de trai realizat de Economist Intelligence Unit în 2016, Singapore a fost în ultimii trei ani cel mai scump oraș din lume.

20. Țara cu cei mai fericiți oameni din lume

Danemarca

Conform raportului realizat de Organizația Națiunilor Unite în 2016, Danemarca este țara cu cei mai fericiți oameni din lume.

 


Distribuie articolul:

Comments are closed.