Totul despre dieta în timpul sarcinii, echilibrul între pofte și kilograme în plus

Hrana pe care o consumi în timpul sarcinii contează foarte mult, pentru că tot ce consumi ajunge și la bebelușul pe care îl porți sub inimă. Ai preferințe deosebite? Consumi fast-food-uri în locul bucatelor sănătoase? Preferi bauturi carbogazoase in locul apei și a sucurilor?

E doar decizia ta cu ce îți hrănești copilul! Si este o decizie foarte importantă. O alimentatie sanatoasa creste sansele dezvoltarii unei sarcini normale si ale bucuriei de a aduce pe lume un copil sanatos. Regula de baza este echilibrul. Iata o serie de sfaturi care te vor ajuta sa gasesti calea de mijloc intre poftele alimentare si kilogramele acumulate in timpul sarcinii.

De unde vin poftele alimentare?Картинки по запросу sarcina

Medicii susțin că nu e nevoie să mănânci în timpul sarcinii. După cum spun nutriționiștii , o gravida are nevoie zilnic de un supliment de doar 250-300 de calorii.Foarte mult contează calitatea, nu cantitatea pe care le consumi. De aceasta calitate a hranei depinde sanatatea ta si a bebelusului. Poți crede că poftele apar din motiv că  „asta cere organismul” sau „asta vrea copilul”. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. În urma cercetărilor, s-a constatat că poftele alimentare din sarcina au mai degraba un substrat psihologic și emoțional, nicidecum organic.

Daca ai avut o alimentație echilibrata înainte de sarcină, sunt puține șanse să cazi în capcana exceselor culinare tocmai acum, iar primordial ar fi sănătatea puiului tău. In plus, este foarte posibil sa ai deja provizii de vitamine – acid folic, vitamina D, vitamina C si minerale – calciu, magneziu, fier, iod.

Dacă până acum ai mâncat tot ce-ți stătea în cale, va trebui să renunți la obiceiuri de genul „cartofi prajiti cu orice”, „shaorma cu de toate”, „un platou de prajituri”… Pentru sănătatea copilului tău, dar nu în ultimul timp și pentru sănătatea ta merita să-ți organizezi alimentatia dupa reguli care te ajuta sa nu depasesti limita kilogramelor normale acumulate in cele 9 luni sau sa nu te trezesti cu anemie ori carente de vitamine care pun in pericol sarcina.

Greutatea corporală de la un trimestru la altul

Pe parcursul celor 9 luni, modul in care iei in greutate variaza de la un trimestru la altul. In primul trimestru, dominat de greturi si tulburari digestive, este foarte posibil sa nu observi modificari cand te pui pe cantar, ba chiar este posibil sa indice o greutate putin mai mica decat inainte de sarcina. In al doilea trimestru, pe masura de burtica prinde contur, kilogramele incep sa se acumuleze, pentru ca in a treilea sa se depuna semnificativ. Oricum, in mod normal, kilogramele acumulate in sarcina trebuie sa fie in medie de 12-14 kg, cu limite intre 8 si 20 kg.

Mișcarea, un ajutor de nădejde

Fie ca ai tendința de acumulare a kilogramelor, fie ca silueta e in limite normale, este bine sa dublezi dieta sanatoasa cu putina miscare in fiecare zi, evident cu avizul medicului tau. Nu este musai sa mergi la sala, miscare inseamna de la mersul pe jos spre serviciu si plimbare in parc pana la dans, inot, pilates. Totul cu masura si sub indrumarea medicului sau a unui specialist in gimnastica pentru gravide.

Comments are closed.