Imprimanta format wide

Imprimanta format wide 1Imprimantele au devenit in ziua de astazi ceva indispensabil in munca de birou. In urma cu 30-40 de ani multe din evidentele de birou erau tinute cu ajutorul registrelor si a tabelelor, multiplicarea lor era facuta de obicei cu ajutorul filelor de indigo, care realizau copierea lor in mai multe exemplare. Astazi scrierea pe hartie se face cu ajutorul imprimantelor, iar un tip mai special este imprimanta wide.

Tipuri de imprimante

Imprimantele din ziua de azi sunt de mai multe dimensiuni, sunt imprimante industriale ce pot ajunge pana la marimea unei camere sau unele atat de mici incat incap pe palma unui om.
Tipurile de imprimante ce se folosesc acum sunt: Imprimante cu matrici (matriceale), imprimante cu jet de cerneala (inkjet) si imprimante cu laser (laserjet).

Cele mai bune tiparituri si la cea mai buna calitate se pot face cu imprimantele laser, dar aceste imprimante sunt si cele mai scumpe. Exista imprimante laser ce tiparesc doar in modul alb-negru si imprimante laser ce pot tiparii color si care evident sunt mai scumpe decat cele alb-negru. Calitatea imaginii tiparite este direct proportionala cu rezolutia, in mod normal pentru imprimantele alb-negru rezolutia este de 600 dpi insa se poate folosi si o rezolutie de 1200 dpi.

Caracteristici imprimante:

– O caracteristica importanta a unei imprimante este viteza de imprimare. Imprimantele laser sunt mult mai rapide decat cele cu jet de cerneala;
– DPI-ul reprezinta calitatea tipariturii, cu cat DPI-ul este mai mare cu atat calitatea textului si a pozelor din punct de vedere vizual este mai buna;
– Marimea hartiei folosite: A4, B5, A5, Letter, Legal, 4″ x 6″, 5″ x 7″ precum si marimi alese;
– Tipul de hartie ce poate fi folosit in imprimanta: hartie normala sau hartie de inalta rezolutie pentru realizarea fotografiilor;
– Limbajul de tiparire;
– Memoria imprimantei;
– Grosimea hartiei folosite, de la 64 la 105 g/m2 sau hartie speciala de 270 g/m2 sau alte tipuri de hartie in functie de imprimanta.

Imprimanta wide

Imprimanta format wideImprimantele in format wide sunt acele dispozitive cu care se imprima postere sau orice altceva ce depaseste dimensiunea de 60 cm. Datorita faptului ca noile tehnologii de tiparire inkjet de mare viteza pentru documente imprima acum in mod firesc latimi de 60-70 de cm s-a trecut notiunea de format wide la tiparituri de la 1 m la 2,5 m.

Din punct de vedere constructiv, un echipament de imprimare inkjet cuprinde trei componente esentiale: capul de imprimare, cerneala si sistemul de alimentare (rola, flatbed).

Imprimantele inkjet folosesc cerneala pe baza de apa, solvent sau eco-solvent, uleiuri, cerneluri UV sau hibride.
In momentul de fata imprimantele in format wide sunt folosite in mod preponderent in activitatile comerciale si le gasim intr-o mica masura intr-o casa. Acest lucru este explicabil deoarece dimensiunile mari in care ele printeaza sunt folosite pentru imprimarea de semne publicitare, afise cu reclame, reproduceri de arta, sloganuri si afise electorale si multe altele.

Cu aceste imprimante s-a ajuns sa se poata imprima si pe medii precum lemn, ceramica si chiar metal.
Un mare avantaj al Imprimarii in format mare este calitatea imaginii. Multe prese traditionale de imprimare nu pot produce imagini in culori suprinzator de vii, cu linii clare si detalii atat de precise.

Poti citi articole interesante si aici.

Comments are closed.