Boltarii de zidarie sau alternativa la caramida

Boltarii de zidarie  sau alternativa la caramida 1 Boltarul sau blocul din beton pentru zidarie este un material de constructie ce are forma paralelipipedica si este prevazut cu camere de aer in interior. Boltarii sunt folositi ca alternativa la caramida sau la blocurile BCA si sunt relativ recent folositi in constructii, unde pana nu demult la putere se afla doar caramida.

Despre caramida

Caramida a fost pana nu demult cel mai folosit material de constructii. Cea mai veche forma de caramida a fost realizata cu namol intarit si dateaza din anul 7.500 inainte de Hristos. Ea a fost descoperita in zona fluviului Tigru. Primele caramizi uscate la soare au fost facute in Mesopotamia (pe teritoriul actual al Irakului), in vechiul oras Ur, in jurul anului 4000 inainte de Hristos. Alte exemple de civilizatii care au folosit caramida sunt egiptenii antici, romanii si chinezii. In ceea ce priveste civilizatia romana, exista dovezi concrete care atesta utilizarea caramizilor.

Cum se fabrica boltarii

Boltarii sunt fabricati din ciment, zgura de furnal, pietris si apa si sunt uscati in forme speciale. Betonul semiumed este turnat in matrite speciale, Boltarii de zidarie  sau alternativa la caramidaapoi este presat cu ajutorul preselor cu vibratie.

Clasificarea boltarilor

Exista doua mari tipuri de boltari: cei pentru constuctia fundatiilorcare pot fi folositi si pentru construirea de stalpi) si cei de zidarie. In functie de aceste destinatii, ei sunt fabricati sub anumite forme si caracteristici bine definite.

Boltarii de fundatie si cei pentru stalpi se folosesc pentru construirea fundatiilor cladirilor, a zidurilor portante sau a stalpilor. Acesti boltari inlocuiesc cofrajele clasice, reducand timpul de executie si pretul manoperei prin eliminarea operatiunilor de cofrare si decofrare. Structurile astfel realizate sunt consolidate prin turnarea betonului armat direct in zidarie.

Boltarii de fundatie pot fi folositi si pentru pivnite care sunt continuate cu o structura ce necesita armare. Boltarii de zidarie pot fi utilizati oriunde se impune construirea unui zid. Pot fi utilizati atat la construirea zidurilor exterioare, cat si la ridicarea celor interioare. In functie de destinatia constructiei, se va folosi tipul de boltar cu latimea corespunzatoare.

Boltarii de zidarie  sau alternativa la caramida 2Boltarii prezinta marele avantaj ca sunt de marime mare, deci se lucreaza cu un randament mare. Un alt avantaj este dimensiunea exacta, cu implicatii pozitive asupra timpului de lucru, a costului manoperei si a calitatii lucrarii. Ei au o rezistenta superioara fata de materialele similare lor, ce sunt expuse la umiditate si intemperii(camine subterane, garduri, adaposturi, piscine, fose septice, etc.).

Pe de alta parte, termoizolarea pe care o furnizeaza este deficitara, ca in cazul oricaror elemente din beton. Acest inconvenient il au si alte materiale, solutia reprezentand-o tehnologiile moderne de termoizolare. Aceste tehnologii de termoizolare s-au dezvoltat in ultimii ani tocmai datorita noilor politici in domeniul energiei. Nevoia de reducere a consumului energetic, care in acest caz se refera la pierderile ce sunt inregistrate la incalzirea locuintelor, s-au concretizat in dezvoltarea de noi tehnici de termoizolare, dar si de materiale cu caracteristici superioare de izolare termica.

O firma care se ocupa cu producerea de boltari este Prefabet, din Suceava. Domeniul principal de activitate al societatii este fabricarea de materiale destinate constructiilor. Prefabet foloseste tehnologii moderne, astfel incat calitatea produselor este garantata.

Poti citi si despre fise de securitate si sanatate in munca.

Comments are closed.